biografie

Sopraan Gerdine Tuinstra (1983) studeerde Docent Muziek en zang bij Jan van Zelm aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hierna vervolgde zijn haar studie aan het Rotterdams Conservatorium bij Carolyn Watkinson en Charlotte Riedijk waar zij in 2011 afstudeerde. Zij ontving ook lessen aan de Haute Ecole de Musique in Genève van Daniëlle Borst.

_ADH4133zw

Momenteel wordt zij gecoacht door Marjan Kuiper.

Gerdine volgde masterclasses van onder meer John Dawson, Martha Sharp, Johannette Zomer en François le Roux.

Als soliste heeft Gerdine inmiddels een breed repertoire opgebouwd, van oratorium tot het laatromantische Duitse lied en hedendaags repertoire. Zij zoekt binnen dat laatste repertoire graag naar nieuwe samenwerkingen, wat resulteerde in een voor haar gecomponeerd opdrachtwerk van Hugo Harmens voor sopraan en marimba.

Samen met organist Stef Tuinstra geeft zij concerten waarbij het orgel een prominente plek inneemt. Zo werden liederen van Hendrik Andriessen en Alphons Diepenbrock uitgevoerd die specifiek voor deze bezetting zijn gecomponeerd, maar ook aria’s van Mozart, liederen van Purcell, Monteverdi en werd zelfs de Winterreise van Schubert in een nieuwe Groningse vertaling van Jan Siebo Uffen gepresenteerd.

Gerdine vormt sinds 2007 een duo met pianste Hilde Hoogendoorn, met wie zij regelmatig liedrecitals geeft.

Gerdine is hiernaast veel als koorzangeres actief. Op dit moment maakt zij deel uit van het Laurens Collegium Rotterdam o.l.v. Wiecher Mandemaker, dat samenwerkte met dirigenten als Frans Brüggen, Roberto Benzi, Jan Willem de Vriend en Jaap van Zweden.

Het Laurens Collegium Rotterdam heeft onlangs een in de pers lovend ontvangen cd uitgebracht met de werken van Maurice Duruflé en is er een live opname verschenen van de 9e symfonie van Beethoven in samenwerking met Frans Brüggen en zijn Orkest van de 18e eeuw.

Gerdine heeft een privépraktijk in Zoetermeer, geeft coaching en cursussen aan koren in de regio, verzorgt muziekworkshops voor kinderen en volwassenen voor Stichting Buitenkunst en is als zangdocent verbonden aan de Jeugdtheaterschool Hofplein te Rotterdam.